Kumbang & Bunga

Sep 28, 2009

- - -raya 2009- - -

...cerita pendek tentang raya pertama...

...lieya beraya di parit buntar, kampung sebelah ayah...
...family belah ayah, tinggal tuk yah sajer, arwah tukwan dah meniggal 4tahun lepas kalau tak silap...

...tradisi family ni, lepas solat raya, akan ada tazkirah sikit...
...selalunyer, paklong yg bg tazkirah, tp paklong sampai lewat petang...
...jd paksu yg gantikan...

...paksu tgh bg tazkirah sikit...(kalau paklong, lama tau)...
...kenapa paksu, bukan ayah???, padahal ayah anak ke3...
...ayah???, heheee, dia tak blh, dia pemalu...=)

...lepas tazkirah, baru sesi salam salaman di pagi raya...


...lepas salam2, sesi memberi duit raya oleh sedara2 semua...
...tapi, gambar ilekkkk, sbb lieya gigih menungguturn dipanggil nak dpt duit...
...pastu, sepupu yg kecik2 mcm2 reaksi dpt duit raya...

...lepas tu, sesi bergambar pulak...

...family Mohd Ibrahim (MI)...

...ayah n ibu a.k.a. paktam n maktam...


...adik beradik lieya MI...(anak2 paktam)
...ni la aku, lieya orange MI...
...baju raya yg ibu belikan, pilihan lieya sendiri...=D

...aiman...

...asiela...

...atiena...
...puyut...


...sedara mara yang lain...
...sedara mara ramai, tak larat nak letak semua...

...oh yerrrr...
...malam raya tu kan ada bola...

...MU lawan ????(luperrr pulak)...
...tapi yg pasti, MU menang laaa...sukeeee=)
...ni laa keadaan rumah tok aku...
...penuh dgn lelaki, aku selit jugaklaa, nak tgk MU lorhh...

...menjerit2 dorang ni tgk bola...aku sure terkejut2 tau...

...penutup cerita, meh aku tunjuk betul2 baju raya aku tahun ni...
...kaki baju ade manik n bunga pink tu...
...kain pulak, acorak ala2 batik...
...pakai selesa, tak panas pun...
...sukee3 =)...


...


9 comments:

panggil aku shEh said...

giler canteknye baju biru u! luv it!
pastu rambut dh cantik pnjang.
kire ngam lah. layout pun dah tuka dah. lagi cool ar lieya! jeles nih..tensen2

iLhAm_bEcKs said...

pergh!!
ni bkan raye ,fmly jek mriah..

bju pon mriah!!! haha
;p

intan said...

pas tengok post lieya teringat lak mase raye kat kampung di johor....meriahnya mase tue....kini x merase da raye....raye pown sekadar bermaaf-maafan....n thats it...raye ke 3 da stop...huhu~ cantek sgt baju lieya same macam tuan yang pakainyer...

lieya orange M.I. said...

...sheh- heheeee, thankzzz...lieya pun tension gak ngan assignment...tp tgk blog, jd ceria sikit...=)

lieya orange M.I. said...

...ilham- biasa laaa...perempuan nak la cantik2 time raya...=p

...intan- tuan dia cantik???, ishhhh yekerrr...=p
...raya kat johor meriah...pg2 raya org dah dtg beraya sana sini...tak cukp tgn...

Fatt Chin Choy said...

lawa gak tema biru korang

gadis kacamata ke? ehem

Redbloodsnow said...

uuiii..siap ado ucapan tue..bestnyer family ginie :) lieya, zie suke ler tgk bunga n manik kat kaki baju lieya tuh taw. lawo

:)

lieya orange M.I. said...

...fatt- aar, tahun ni tahun ke2 tema biru...
...1kali tema, guna dua kali raya...
...maknernyee baju melayu lelaki takpayah tukar...
...yg perempuan jer tukar...hihihh=)

lieya orange M.I. said...

...zie- huhuuu, ucapan2 gitu mmg ada kat kampung belah ayah lieya...
...itu belum paklong cakap lg tu...kalau paklong yg ckp, lama sgt...=p


...manik tu???, beli mmg dah ada...nak buat sendiri, mmg lieya tolak tepi lerrr...