Kumbang & Bunga

Jun 18, 2009

- - -jawa surabaya- - -

...hehe, tau tak aper yg ada dlm picture ni???...



...tempe lahhhh...


...last week, aku nak masak tempe goreng...
...ingat nak goreng tempe tu dgn tepung, skali tepungnye habis...
...last2, call acu yuli mintak resipi tempe goreng yg dia selalu buat...
...sedap dan senang jer caranya...
...tempe goreng style jawa dr surabaya...=D






...potong tempe ikut citarasa sendiri...

...make sure, yg hitam2 kat tempe tu potong laa, jgn biarkan...
...nnt dah goreng, nampak tempe tu warna hitam pulak...



...sediakan bawang putih, lada sulah, garam n ajinomoto/serbuk perasa...
...tumbuk bg hancur...
...kuantiti ikut bnyk mana tempe...


...pastu...


...masukkan yg bhn yg dah tumpuk kat dalam tempe...
...letak air sikit...



...kemudian gaul hingga rata...

...dah rata, baru lah goreng mcm biasa sajerr...



...inilah tempe yg aku goreng...
...ratah mcm tu sajer pun sedap...
...kalo goreng, keluar dr kuali, nnt kene sorok...
...sbb nnt tak sempat nak hidang, habis adik2 aku ratah...
...hehehee, aku pun sama...
...nota kaki: adik beradik ngan ibu aku semua mkn tempe, tp ayah aku sorang jer takmkn...

...

5 comments:

lucky said...

cm sdap jek..
nk cket.. heheh.. :P

AuraFIza said...

tempe??
i like =)

ije said...

ije pun suka tempe. tapi biasanya goreng ng kunyit n garam mcm goreng ikan je.

leh try ni cara baru. ehe. thx!

IxoR@ said...

selalunya sis goreng tempe cam tu la...ketumbar, bawang putih + halia...

makan pulak dgn sambal kicap...sedap!

lieya orange M.I. said...

...lucky- huhu, mane leh amik...wat sendiri lahh...=D

...aura- tempe mmg sedap pun...jawa mari lorrr...

...ije- blh la cube lepas ni...=)

...sis-kan sis duk kelang kan...rasanyer situ mmg jawa style punye msk kan...